Därför får vi hicka

Hicka är en sammandragning av andningsmuskeln. Oftast är det helt ofarligt och beror på att du har irriterat muskeln på något sätt. I sällsynta fall kan dock hicka bero på någon sjukdom.


därför får vi hickaNär du har hicka så har du sammandragningar i diafragman (mellangärdet). Diafragman är en muskel i nedre delen av bröstkorgen.

Att den plötsligt drar ihop sig kan bero på att något irriterar muskeln så som att du har ätit stark mat, druckit alkohol eller ätit/druckit för fort, skrattat för häftigt eller andats för kall luft.

Hicka är väldigt vanligt hos spädbarn då de sväljer mycket luft när de äter. Även du som tar nikotinläkemedel kan ofta hicka.

Om du ofta får hicka samt att du även har halsbränna och sura uppstötningar kan det bero på att du har ett glapp i övre magmunnen (reflux).

Ibland kan sjukdomar i magsäck, lungor eller hjärta som påverkar diafragman orsaka hicka. Detta är dock väldigt ovanligt.

Så uppstår hickljudet

När diafragman drar ihop sig så ökar inandningen kraftigt. Denna kraftiga inandning avbryts dock av luftstrupen som reflexmässigt stängs.

När andningen stoppas uppstår själva hickan. Efter hickan är andningen normal igen tills nästa sammandragning i diafragman vilket gör att luftstrupen omedelbart stängs igen.

Det är helt normalt att luftstrupen stängs. Det gör den hela tiden, exempelvis vi äter och liknande, men när den stängs i samband med denna kraftiga inandning så uppstår hickljudet.